Welkom in ons theater van de geschiedenis

Welkom in ons theater van de geschiedenis

Ook tijdens de Oerolperiode zijn we natuurlijk gewoon alle dagen geopend. Want welbeschouwd is museum het Behouden Huys eigenlijk ook gewoon een soort theater. In een prachtig decor vertellen we de mooiste verhalen. Kijk naar de Wonderlijke Waarheden. Vijf vertellingen in 5 aparte ruimtes, met een steeds veranderend ‘decor’, gemaakt door echte kunstenaars.

Of laat je betoveren door de ‘Lutine’, een zeer moderne voorstelling met ‘special effects’ omgeven door een zeer speciaal decor. Overigens niet geschikt voor jonge kinderen en tere zieltjes. Het goud ligt er voor het oprapen, maar pas op voor de kwelgeest… Voor ons is de ‘Lutine’ nu met recht al goud waard, omdat ook veel eilanders dit willen meemaken.

We hebben drama; het verhaal van de grote brand van 1666, we hebben het verhaal van de boeren van Terschelling, waarbij door het toerisme een eind kwam aan hun armoedig bestaan en het heroïsch epos van Willem Barentsz. Stel je voor hoe het was om met zoveel mannen te overwinteren in een eenvoudige hut, of treed in de voetsporen van Barentsz en zijn mannen, ga met de kinderen op ontdekkingstocht en vind de sleutel van de schatkist door samen opdrachten uit te voeren.

Kijk in de stijlkamers hoe men vroeger leefde, bekijk Terschelling door de ogen van schilders van vroeger en verbaas je over de heldendaden van eilander redders op de reddingzolder.

Informatie lezen is niet nodig. Tijdens je tocht door het museum is de audiotour je privé-gids en vertelt je alles wat je wil weten.

Een bezoek aan het ’t Behouden Huys kan een cultureel rustpuntje zijn tussen de optredens door. Denk niet dat het te druk is in het museum met Oerol. Juist dan is het voor ons een rustige periode. Dus ook voor de eilanders de mogelijkheid om in alle rust rond te kijken, voor de grote drukte van de zomervakantie losbarst.

Met museumjaarkaart en op vertoon van je eilander bootpas mag je altijd gratis naar binnen. Kom dus langs. We verwelkomen je graag in ons ‘theater van de geschiedenis’.

Foto: still uit de Lutine expositie, gemaakt door Colorbleed