Verrassend

tekening van een man die een andere man op zijn rug draagt

December is de maand van de verrassingen. Surprises, cadeautjes, een bedankje uit onverwachte hoek, het kan allemaal, december staat bol van de verrassingen. ‘Verrassend’, is ook het woord wat ik het meest hoor als ik baliedienst heb in het museum en bezoekers die voor het eerst in het museum zijn, of voor het eerst sinds jaren, na hun rondgang door het museum weer bij de balie komen. Sommige mensen geven zelfs aan dat ze het even moeten laten bezinken, zoveel nieuwe dingen hebben ze gezien en gehoord. Daarbij verwachten ze de manier van het vertellen van onze geschiedenis op de één of andere manier niet in ’t Behouden Huys. Misschien hebben we wat dat betreft onze naam niet mee. ‘Behouden’, klinkt toch een beetje alsof we niet meegaan met de tijd. Maar niets is minder waar, dat bewijst ons spektakelstuk ‘De Lutine’ wel.

Niet alleen de Lutine, ook de Wonderlijke Waarheden blijven mensen verrassen. Het is de manier van presenteren van deze verhalen uit het boek van Richard van der Veen, maar het zijn ook de verhalen op zich. 

‘Nooit geweten dat dit gebied in de tijd van de Romeinen al bewoond was’, is één van de opmerkingen die ik geregeld hoor. Maar jawel, al was er nog geen sprake van een eiland, in het jaar 28, was de plek waar nu Terschelling ligt al bewoond en hoorde het bij het grote Friese rijk. Het was de tijd van Fort Flevum en het grote woud van Baduhenna. 

En wat zich hier afgespeeld heeft, tussen de stijfkoppige Friezen en de Romeinen? Dat zou zomaar een aflevering van Asterix en Obelix kunnen zijn. Ik kan verklappen dat de Friezen het gewonnen hebben en dat zonder toverdrank van de druïde, want ik neem maar aan dat men in die tijd nog geen Juttersbitter had. In ieder geval hielden ze dapper weerstand. Maar hoe het precies gegaan is, dat beleef je dus in de tentoonstelling Wonderlijke Waarheden, of je leest het in het boek, waar behalve de 5 uitgewerkte verhalen van de tentoonstelling, nog 11 prachtige verhalen staan, geïllustreerd door Irina Filtzer en Aart Kramer. 

Behalve het verhaal over Fort Flevum, kan je in het museum ook de verhalen zien en horen over het sinaasappeltje afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog, (je kan het decennia oude kleinood zelfs bekijken), de onfortuinlijke reis van eilander zeelieden naar Groenland en het verhaal van burgemeester Eschauzier. En dat de Engelsen West-Terschelling in de as legden in 1666 is wel bekend. Maar hoe bijna een eeuw daarvoor de grote kerk van Stryp verwoest werd, dat wordt duidelijk in het verhaal: ‘Wie wind zaait…’ 

Dus kan je geen genoeg krijgen van verrassingen in december, of wil je juist even wat anders dan Sinterklaasactiviteiten en kersttradities,  dompel je dan onder in de mysterieuze sfeer van de Wonderlijke Waarheden; kom langs, of koop het boek en ontdek alle verhalen vanuit je luie stoel. Het boek ‘Wonderlijke Waarheden’ is, net als het vorige deel ‘Sprookjes en Sagen van Terschelling’, te koop in het museum, de eilander boekhandels en is via onze website ook on-line, gesigneerd te bestellen. 

De tentoonstelling is nog maar een jaar te bekijken. En zoals we ook dit jaar weer hebben gezien, een jaar is zomaar weer voorbij. Ik heb gehoord dat er dan weer andere verhalen komen. Iets over raadsels, maar sssst, vertel het maar niet verder en kom nu gewoon die waarheden maar bekijken. Laat je verrassen…

Wij zijn tot 1 april geopend op woensdag, zaterdag en zondag, van 13.00 tot 17.00 In de kerstvakantie zijn we maandag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 open. 

Zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00

Eerste kerstdag en nieuwjaarsdag zijn we gesloten. 

 

Tekst: Nienke Meijvogel-Blom

Illustratie: Irina Filtzer (prent uit de Wonderlijke Waarheden van Terschelling).