Kunst

vier kindertekeningen

Vorige week was het kinderboekenweek. Zoals elk jaar wordt het Behouden Huys hier ook bij betrokken. Vaak komen de kinderen dan het museum bezoeken waar iets speciaals voor hun geregeld is, maar dit jaar bezochten conservator Richard van der Veen en educatiemedewerkster Elske van Rees de scholen. Thema van de kinderboekenweek was dit jaar ‘Gi-Ga-Groen!’ Daar kunnen we hier op het eiland wel wat mee. Hoewel? Het thema van Richard en Elske speelde zich niet op het eiland af, maar in feite er omheen, in de zee…. Richard en Elske inspireerden de kinderen door te vertellen over het ‘Walvisboeck’ van Adriaen Coenen. Coenen was vishandelaar en onderzoeker en schreef en tekende zijn boek rond 1580. Hij beschreef en tekende zeedieren, zoals hij dacht dat ze eruit zouden zien. Hij baseerde zijn werk op verhalen die hij hoorde van mensen die op zee waren geweest en op dieren die aanspoelden op het strand. De rest bedacht hij erbij, want onder water kijken was in die tijd nog niet mogelijk. 

Daarna mochten de kinderen zelf aan de slag, met alles wat ze maar konden bedenken over zeedieren. Echte zeedieren, fantasiezeedieren, lieve dieren, of monsters.  Er mocht getekend worden, geschreven, eigenlijk was alles goed. Wat al snel duidelijk werd, was dat de kinderen direct vol zaten met ideeën en vragen. ‘Ik kan niet zo goed tekenen… Mag ik dan wat schrijven?’ 

Het is jammer dat we dat creatieve, dat werken vanuit je hart, in plaats van je hoofd, als we volwassen worden vaak een beetje kwijtraken. We wennen zo aan het ‘moeten’, presteren en cijfers krijgen, dat we net als die kinderen op school, toch altijd een beetje bang zijn dat we fouten maken, of dat andere mensen het niet goed vinden wat we doen. Daarnaast denken we dan ook nog dat alles nuttig moet zijn wat we doen. En hebben we even tijd over, dan kijken we of er nog wat nieuws is op de sociale media, zitten voor de televisie, of ‘Netflixen’ ons een slag in de rondte. 

Ik ken het maar al te goed. Al zo lang wil ik het tekenen weer oppakken. Maar kon ik me er als kind en puber helemaal in verliezen, nu lijkt het niet meer te lukken om mijn hoofd uit te zetten. Jaloers kan ik zijn op mensen die dat kind nog in zich hebben en de prachtigste dingen maken. Die alles wat ze in hun hoofd hebben zo over kunnen zetten op doek of papier. Alleen het kunst kunnen maken is al een kunst op zich. Als kind zijn we allemaal kunstenaars. Met alle knutselwerkjes en tekeningen die je maakt zijn je ouders blij, wat je stimuleert om door te gaan. Maar als er later cijfers en beoordelingen aan verbonden worden, gaat juist dat spontane, dat uit je hart werken er wat af en neemt je hoofd het wat over. Het moet allemaal kloppen, het moet goed lijken en vooral, anderen moeten het mooi vinden. 

Kunstenaar zal ik dus nooit worden. Ik was dan ook verbaasd toen collega Dorine vroeg of ik een bijdrage wou leveren aan Kunst in Kerk. Ik? Kunst maken? Dat kan ik niet! ‘Jij maakt al kunst,’ antwoordde Dorine, ‘jij maakt woordkunst.’ Zo had ik dat eigenlijk nooit gezien. Eigenlijk was ik dus net als die kinderen op school die twijfelden of ze,  als ze iets over zeedieren zouden schrijven wel net zo goed bezig waren als de kinderen die een tekening gingen maken. Ik noem mezelf dan ook liever woordknutselaar. 

Het museum is in ieder geval een omgeving die me stimuleert om te creatief te denken. Om me heen zie ik voorzichtige plannen opgebouwd worden tot prachtige exposities. Ik werk tussen mooie projecties, kunst en vroeger tijden en dat samen met een heel creatief team. 

Dat blijkt. Behalve Dorine, die behalve dat ze in het bestuur van Kunst in de Kerk zit ook schilderwerk exposeert, zijn er nog twee mede-vrijwilligers, Jacoba en Geeske, die hun kunst in de kerk laten zien. 

En ik dus. Ik ben voor mijn werk een beetje terug gegaan in mijn jeugdherinneringen. Tenslotte is dat de manier om je weer een beetje het onbevangen kind te voelen. Helemaal lukt dat niet. Want het blijft spannend wat de bezoekers ervan gaan vinden. 

Kunst in de Kerk is elke middag, van 17 t/m 29 oktober te bezoeken, van 14.00 tot 17.00 uur in de kerk van Midsland.

Het thema van de kunstwerken die geëxposeerd worden is ‘Geraakt door het licht’. 

Daarnaast is er op donderdag 20 oktober de mogelijkheid om 15 eilander kunstenaars te bezoeken in hun atelier, tijdens ‘Kunst te Kijk’.

Tekst: Nienke Meijvogel-Blom

Foto en kunstwerken: Hunnighouwersgat Midsland