Geschiedenis

landschap water met wolkenlucht en brandaris in de verte

Je hoort het wel zeggen als er negatief over iets of iemand geschreven wordt: ‘Trek het je niet aan. Wat vandaag nieuws is, ligt morgen in de kattenbak.’ Oftewel: Wat vandaag belangrijk lijkt, is morgen weer vergeten. En zo is het ook met veel dingen. Gelukkig niet met alles, want als niets het onthouden en behouden waard zou zijn, zouden we geen geschiedenis hebben. Als je heel geregeld met geschiedenis te maken hebt, zoals wij in ’t Behouden Huys, ga je ook nadenken zo aan het einde van het jaar: Wat is er dit jaar gebeurd, wat zo belangrijk is dat we het meenemen naar de toekomst? Als je het wereldwijd bekijkt gebeurde er dit jaar zoveel belangrijks dat je nu al weet dat het later in de geschiedenisboeken zal komen. De oorlog in Oekraïne, de dreiging vanuit China naar Taiwan, klimaatcrisis, een steeds erger wordende armoede en nog steeds Corona, gelukkig minder heftig in Nederland, maar in China nog aan de orde van de dag. De sfeer is grimmig en wil je nog wat leuk nieuws vinden, dan zal je de kranten goed door moeten spitten naar kleine berichtjes over gebeurtenissen die weliswaar het nieuws haalden, maar behalve voor degene die het aangaat, nooit echt ‘geschiedenis’ zullen worden. 

Ook in ’t Behouden Huys moet er steeds gekeken worden wat belangrijk, opmerkelijk of mooi genoeg is om aandacht aan te besteden. Gelukkig hebben we de mogelijkheid om geregeld onze geschiedenis te ‘vernieuwen’ door andere dingen tentoon te stellen of andere verhalen te vertellen. Afgelopen jaar deden we dat groots, door de prachtige weergave van het verhaal van de Lutine, welke nog jaren te zien zal zijn. In het nieuwe jaar wordt er een tijdelijke expositie samengesteld over schilder Anthon van Rappard, die in de zomer van 1883 en 1884 naar Terschelling kwam om te schilderen en tekenen. Ook zijn goede vriend Vincent van Gogh had plannen om hierheen te komen, de betrekkelijke hoge kosten hielden hem echter tegen.  Verder gaan we uiteraard door met het werken aan en uitbreiden van de website www.erfgoedterschelling.nl waar niet alleen de collectie van het Behouden Huys op is te vinden, maar ook andere verenigingen, stichtingen en partijen zich bij aan kunnen sluiten, zodat iedereen, overal toegang krijgt tot onze geschiedenis. Ook voor in de museumtuin ligt nog een bijzonder plan klaar, al is het nog niet duidelijk wanneer het er komt.

Het is altijd moeilijk te zeggen wat in de toekomst geschiedenis wordt en wat niet. Kijk maar naar de grote brand van 1666. Niet alleen werd heel West-Terschelling in de as gelegd door de Engelsen, ook een groot deel van de Nederlandse koopvaardijvloot ging in vlammen op.  En toch haalde het nooit de geschiedenisboeken. Veel bezoekers die het verhaal in het museum horen zijn dan ook verbaasd dat ze dit nooit geweten hebben. 

Wereldgeschiedenis, geschiedenis van een land, van een gebied, een plaats of van je familie. Hoe kleiner het gebied, waarin iets zich afspeelde, hoe minder mensen zich het herinneren kunnen. Maar dat neemt niet weg dat het minder belangrijk is voor de personen die het aangaat. Juist de kleinere gebeurtenissen kunnen diepe impact hebben op ons gevoel, omdat het dichter bij ons staat. Het eerder genoemde wereldnieuws van 2022 is iets waar iedereen min of meer mee te maken heeft. Maar voor de mensen die erbij waren, voor de nabestaanden en voor de eilanders zal het nieuws wat men het diepst geraakt heeft, het ongeluk met de snelboot en de watertaxi zijn. 

We hebben weer een nieuw jaar voor ons om geschiedenis te kunnen maken. Wat nu nog toekomst is, is aan het einde van 2023 geschiedenis. Vanuit 2022 neemt ieder voor zich naar het nieuwe jaar mee wat voor hem of haar belangrijk is en we proberen los te laten wat er niet toe doet, of wat ons verdriet heeft gedaan. En zo mogen we weer met een vers stukje geschiedenis en daarnaast een schone lei beginnen. Maak er wat van! 

 

Tekst: Nienke Meijvogel-Blom

Foto: Dorine Vleeshouwer