Educatie

kinderen voor het museum

Afgelopen weken mochten wij de eilander scholen weer in het museum ontvangen voor het jaarlijkse educatieprogramma. Het thema van dit jaar: Oorlog en Vrijheid. Best een lastig thema waarin we de leerlingen wilden laten zien dat er in tijd van oorlog vaak een groot grijs gebied zit tussen goed en fout, en dat mensen dan soms heel lastige keuzes moeten maken. 

Voor de allerkleinsten speelden we een poppenspel over Anna, de Drost en boef Sybke, die heel lang geleden op Terschelling mocht komen wonen, maar dan moet hij wel beloven dat hij NOOIT meer wat gaat stelen. Anna is het daar niet mee eens, en haalt zelf een boevenstreek uit... Wat is goed en fout, mag Sybke op Terschelling blijven? Het kinderpanel beslist.

De kinderen van de bovenbouw keken en luisterden eerst 4 verhalen van de Wonderlijke Waarheden: over Olennius, de nieuwe onredelijke leider van de Romeinen die zich met de Friezen gaat bemoeien, over pastoor Jan Jarichs die zich bij de Watergeuzen aansluit, over Brand Eschauzier die brieven moet overschrijven over keizer Napoleon en dan in een spannende situatie terecht komt en over de Wellington, de Engelse bommenwerper in de 2e Wereldoorlog. Hierna een keuzespel ; wat zou jij doen als je in dezelfde tijd zou leven als Brand Eschauzier? Goed of fout was er niet, antwoorden kon alleen met ja of nee. We zagen de kinderen en de leerkrachten, die ook meededen, echt nadenken over de denkbeeldige situatie die wij schetsten, wat helemaal de bedoeling was! 

We hopen dat we de kinderen weer een geslaagd museumbezoek hebben bezorgd en we zien jullie allemaal graag gauw weer terug in 't Behouden Huys!