Duik de geschiedenis in bij Museum ’t Behouden Huys
Een huis vol verhalen
In ’t Behouden Huys op Terschelling vind je geen Rembrandt of een Van Gogh aan de muur. Doe geen moeite en zoek ook niet naar beeldhouwwerken, moderne kunst of sarcofagen. Eeuwenlang ligt Terschelling buiten de grote wereld ‘waar het allemaal te doen is’. Boeren, vissers, koopvaarders, jagers, jutters en ‘aangespoelden’ maken hun eigen samenleving en geschiedenis: uniek dus en… behoorlijk eigenzinnig. Gelukkig zijn er uit het verre en recente verleden genoeg voorwerpen bewaard gebleven.
En de verhalen achter deze ‘schatten’ zijn minstens zo rijk en mooi als tien Mona Lisa’s bij elkaar. Met behulp van de mooiste projecties en animaties komt deze eilander geschiedenis verder tot leven. Een onvergetelijke belevenis en niet te missen als je Terschelling echt wil leren kennen.
Durf jij aan boord te stappen van de Lutine?
Op 9 oktober 1799 vergaat een schip vol goud, vlak voor de kust van Terschelling. De mysterieuze schat die goudzoekers al 200 jaar in de ban houdt, ligt ondanks de vele zoektochten nog steeds op de bodem van de Noordzee. Wat gebeurde er precies op die fatale avond? En waarom leken alle bergingspogingen die erop volgden bij voorbaat al gedoemd te mislukken? John Rogers, de enige overlevende van de scheepsramp, vertelt je er meer over. Kom aan boord en ontdek het zelf… als je durft.
Meer dan een ijsbeer
IJsberen zijn op Terschelling ver te zoeken, en toch speelt deze beer een hoofdrol in ons logo. Hij heeft te maken met Terschellinger Willem Barentsz en de ontberingen op Nova Zembla. Het museum is tenslotte vernoemd naar het ‘Behouden Huys’ van Barentsz; waarvan je de nagebouwde versie kunt bekijken in de museumtuin. Maar de ijsbeer staat voor nog zoveel meer; voor stoer en dapper bijvoorbeeld. Voor eilanders die alle beren op hun weg; rampen, oorlogen en armoede, doorstonden. En voor trots, omdat we bovenal beretrots zijn op ons eiland en onze voorouders en jou daar met veel enthousiasme over willen vertellen.
Een verhaal uit duizenden: het sinaasappeltje
Op het bijzondere lapje grond dat Terschelling heet, spoelt ieder jaar wel iets of iemand aan. En dat levert de nodige verhalen op. De meest speciale worden verteld in de Terschellinger schatkamer 't Behouden Huys. Stap binnen en ontdek het verhaal achter een simpel en tegelijkertijd heel bijzonder sinaasappeltje, dat symbool staat voor oorlog en vrijheid.