Zomer

Zomer

Met dit mooie weer en nu onze vaste columniste Nienke Meijvogel-Blom op vakantie is zijn we helemaal in de zomersferen beland. Steeds meer zongebruinde mensen stappen het museum binnen, benieuwd op wat voor eiland ze eigenlijk beland zijn. We vertellen ze onder andere over de ijskoude overwintering van Willem Barentsz op Nova Zembla maar ook al zitten we met ons hoofd bij ijsberen en ijsschotsen, het biedt helaas weinig verkoeling. De koffie drinken we met de vrijwilligers lekker buiten en na het werk vertrekken we naar het strand, fietsen we langs de dijk of gaan we het water op. En zo voelt een werkdag al snel als een vrije dag aan. Heerlijk, de zomer!

Maar toch kent deze tijd heus ook wat ongemakken. Zand in je bed, zonnebrand vergeten, noodgedwongen scrubben met zonnebrand, krabben en kwallen aan je teen, blaren in je nieuwe slippers, zand vanaf je haargrens tot aan je voeten, eigenlijk overal zand. Badkleding die je vergeet uit te hangen, je toch weer in een acrobatiekhouding moeten vouwen om je om te kleden achter een assistent met handdoek of met zonnesteek naar huis.

Vroeger was dat natuurlijk niet anders. Al kampten de mannen wel met iets andere problemen dan nu…

Mieke Duijf schonk ons een aantal maanden geleden een prachtig badpak. En niet van haar moeder zoals je zou verwachten…maar van haar vader! Vroeger droegen de heren wollen badpakken. En wol heeft één groot nadeel; dat rekt vreselijk uit als het nat wordt. Dus na een duik in zee schuifelden de mannen voorzichtig weer naar de handdoek om te voorkomen dat het badpak in zijn geheel tussen hun benen zou zakken. Uiteraard tot grote hilariteit van de omstanders. Dus ja, ongemak is van alle tijden. Maar het genieten van de zon gelukkig ook! We wensen iedereen alvast een goede zomer en mocht je de zon even zat zijn; het badpak van meneer Duijf is nu te zien in onze nieuwe aanwinsten expositie. Wees welkom!

We zijn alle dagen geopend (ma t/m vrij van 11u tot 17u en zaterdag en zondag van 13 tot 17u).