Maison Préservée

Maison Préservée

‘Wat een prachtig museum is dit. Heel verrassend.’
‘Dank u wel, dat horen we graag.’
‘Het is veel groter dan we dachten, maar ook de manier waarop de verhalen verteld worden… Het blijft op deze manier zoveel beter hangen..’

Dit soort gesprekken hebben we elke dag wel met bezoekers. Ze zijn verrast dat een klein Terschellinger museum (nou ja, meestal toch nog groter dan gedacht), zulke moderne technieken gebruikt om de verhalen van het eiland tot leven te brengen. We doen dan ook ons best om de geschiedenis zo te vertellen dat het beklijft. Denk aan vroeger op school; geschiedenis was eigenlijk alleen maar leuk als je een leraar had die er zo mooi over vertellen kon dat je het voor je zag. In ’t Behouden Huys worden de verhalen dan ook niet alleen verteld, je krijgt er ook beeld bij. Ook weer niet teveel, maar net genoeg om te laten zien hoe het was, terwijl je fantasie de rest in kan vullen.
We mogen dan een historisch museum zijn, dat wil nog niet zeggen dat we ook een ouderwets museum zijn. De technieken om verhalen te vertellen ontwikkelen zich steeds verder en wij doen ons best om mee te varen op die stroom. Er wordt dan ook achter de schermen alweer volop gewerkt aan een expositie die nog meer zal verrassen. We hopen hem in de eerste helft van 2022 al te kunnen openen.

Onze verhalen spelen zich dan wel in het verleden af, veel zou zich nu ook af kunnen spelen. Achterdocht, roddels en oorlogen zijn helaas van alle tijden. Oude thema’s kunnen in 2021 nog steeds actueel zijn. Zijn vluchtelingen nu volop in het nieuws, bij de grote brand in 1666 zullen de inwoners van West-Terschelling ook naar het Oosten van het eiland en naar de vaste wal gevlucht zijn.

Geschiedenis mag dan soms weer actueel zijn, in de tuin van ‘t Behouden Huys wordt momenteel de geschiedenis letterlijk overwoekerd door een actueel thema. De klimaatverandering blijkt zo heftig te zijn, dat er op Nova Zembla al druiven groeien!
Lijkt achter de hut van Willem Barentsz het schip nog vastgevroren te liggen in het ijs, naast de hut wacht de ijsbeer geduldig af tot de vruchten rijp zijn.
Geen bezoeker zal nog zeggen dat we een ouderwets museum zijn. Historisch, maar ook modern en actueel, dát zijn we. Zodra de flessen ‘Maison Préservée’ te koop zijn in onze museumwinkel horen jullie het!

Tekst: Nienke Meijvogel-Blom