Souvenirs

Souvenirs
Een van de kleinere exposities in het museum is die van de zeemanssouvenirs. Een vitrinekast vol schatten, in een ver verleden meegenomen door Terschellinger zeelieden. De hele verzameling zou moeiteloos in het programma ‘Tussen kunst & Kitsch’ passen. De collectie bestaat ondermeer uit schelpensouvenirs van de Shetlandeilanden, voorwerpen gemaakt van kruidnagels uit Indonesië, Staffordshire porselein en voorwerpen van dierlijke afkomst, zoals ivoor, wat tegenwoordig gelukkig niet meer verhandeld mag worden. Dit alles wordt bewaakt door een opgezette kaaiman. Het is maar goed dat zeelui vroeger geen koffers, maar kisten gebruikten om hun spullen te vervoeren; daar pasten aanzienlijk meer cadeaus in voor het thuisfront.
Een souvenir is in feite niet meer dan een aandenken. En dat is een ruim begrip. De zeemanssouvenirs, zijn aandenkens aan verre landen en indrukwekkende reizen. Maar voor ons zijn het ook aandenkens aan lang vervlogen tijden. Behalve souvenirs hebben we ook wat scheepskisten. Voor de familie van de zeevarenden vaak een gekoesterd aandenken aan het familielid wat verre reizen maakte.
Net als alles, veranderen ook de souvenirs. Bepaalde voorwerpen mogen niet meer meegenomen worden, we vinden veel dingen al snel teveel naar kitsch neigen en we nemen liever een gebruiksvoorwerp mee dan iets waar je alleen maar naar kijken kan. Tenslotte maken we tegenwoordig honderden foto’s tijdens onze reizen en hebben we daar genoeg aan om naar te kijken. En de zeelui, die nemen ook niet veel meer mee. Havens bezoeken zoals vroeger is er tegenwoordig niet meer bij. Het is laden, lossen en wegwezen, op naar de volgende bestemming.
We kunnen in deze rare tijd gelukkig weer steeds meer landen bezoeken. En ook als er weer landen op rood zouden gaan, is een bezoek aan Terschelling gelukkig nog steeds mogelijk. Het maakt ook niet uit of je ver reist of dicht bij huis blijft, als je maar mooie herinneringen maakt. En een souvenir kan helpen de herinneringen levendig te houden. Heb je ’t Behouden Huys bezocht en genoten van de tentoonstelling ‘Wonderlijke Waarheden’, dan is het bijbehorende boek, met daarin 16 wonderlijke, waargebeurde verhalen het ultieme souvenir. Een aandenken aan Terschelling, aan lang vervlogen tijden en aan de Terschellingers van vroeger. Want lezen is reizen in je hoofd. En daar heb je gelukkig geen scheepskist of hutkoffer voor nodig.
‘Wonderlijke waarheden’, geschreven door Richard van der Veen en geïllustreerd door Irina Filtzer en Aart Kramer is verkrijgbaar in ’t Behouden Huys en bij de boekhandels op Terschelling en te bestellen via onderstaande link. In het museum en bij het VVV is ook een fietsroute verkrijgbaar die langs de plaatsen leidt die in het boek voorkomen.