Schieten maar

Schieten maar!

Het is al vier uur geweest als er nog twee bezoekers binnenkomen: ‘We hebben niet geboekt, maar kunnen we toch het museum even bekijken?’ Ik leg uit dat het qua drukte vandaag gemakkelijk had gekund, maar dat het nu toch een beetje te laat is. Het is zo zonde als je maar de helft kan zien. ‘Maar het duurt toch maar een half uurtje? Dat hadden we op internet gelezen.’ Toevallig begrijp ik gelijk wat ze bedoelen. ‘Oh, ik denk dat u wat recensies gelezen heeft?’ Ze beamen het. Ik leg uit dat de gemiddelde tijd dat bezoekers in het museum doorbrengen toch zeker anderhalf uur is, maar dat ik inderdaad ook de recensie heb gelezen waarin iemand zegt dat het in een half uurtje te bekijken is.

Het is een heimelijk genoegen van me; recensies lezen. Als ik ergens naar toe wil doe ik dat vaak, maar ook die van ‘ons eigen’ museum lees ik graag. Het is net zoiets als kijken naar het programma ‘Bed & Breakfast’ en wachten tot ze beginnen over dat ene ontbrekende haakje, iets om je tas op te zetten of het raampje wat niet open kan.
Zo is het dus ook bij de recensies. Over het algemeen zijn die voor het museum erg positief, al denk ik soms ook ‘verbaas u niet, verwonder u slechts’. De meneer die de hele paling als voorgerecht adviseert zat duidelijk op de verkeerde pagina, maar ook bij degene die zegt dat je een half uurtje nodig hebt om alles te zien, de man die het ‘een geinig museum over de scheepvaart’ vindt en de meneer die onze exposities samenvat als ‘alleen maar namaak en een oud schuurtje’ zet ik mijn vraagtekens. Gelukkig zijn dat de uitzonderingen.

In de tijd voor corona hadden we een gastenboek in het museum liggen. Het was altijd leuk te lezen hoe mensen hun bezoek ervaren hadden. Ook kinderen lieten graag wat woorden of een tekening achter. We bloosden vaak van alle complimenten, maar het was ook prettig om het te weten als mensen nog wat verbeterpuntjes hadden gevonden. Helaas mogen boek en pen nu niet meer gebruikt worden en horen we minder vaak hoe mensen het museum ervaren hebben.
We zouden het daarom leuk en nuttig vinden als bezoekers een recensie achterlaten op onze facebookpagina, (diezelfde pagina waarop je dit nu waarschijnlijk leest) of bijvoorbeeld via google. Dus heb je onlangs ’t Behouden Huys bezocht en vond je daar wat van? Dan lezen wij dat graag. Ik zou zeggen: ‘Schieten maar!’

Tekst; Nienke Meijvogel-Blom