Inspiratie

Inspiratie

Een jaar geleden, tijdens de eerste lockdown, kreeg ik de vraag of ik elke week iets wou schrijven voor de facebookpagina van het museum, zodat we ondanks de sluiting, zichtbaar zouden blijven voor het publiek. Na een overleg op anderhalve meter afstand, bedachten we wat onderwerpen voor de weken daarna en besloten we dat we na enkele weken zouden kijken hoe het ging en samen nieuwe onderwerpen zouden bedenken. Zover kwam het nooit. Na een paar weken kreeg ik al de vrije hand en werd er hooguit nog gevraagd waar ik het de volgende week over ging hebben.


Het was een jaar van aftasten welke onderwerpen het beste aanslaan en waar de meeste reacties op komen. Een jaar van spontante ingevingen en soms juist gepieker over een onderwerp. Van de bibliotheek in het museum raadplegen, informatie zoeken op internet, het zoeken van een geschikte foto in de beeldbank van het museum of juist een uit mijn eigen fotoalbums. Het was broeden, schrijven, denken, nog meer schrijven en schrappen, soms zelfs alles wat ik geschreven had, om vervolgens weer helemaal opnieuw te beginnen. De ene keer was het zweten en zuchten, de andere keer ging het zo gemakkelijk dat het verhaal zichzelf bijna schreef. Maar bijna elke woensdag, deze week voor de 50e keer, was er weer een ‘museumstukje’.
Was tijdens de lockdown het doel om toch in beeld te blijven, nu is mijn doel om op een ‘luchtige manier’ te vertellen over het museum, onze geschiedenis en onze cultuur en daardoor een breed publiek aan te spreken.

En nou klinkt het bijna alsof ik ermee ga stoppen, maar niets is minder waar. Feit is, dat nu we een jaar verder zijn en ik daardoor ook de meeste eilander tradities van het jaar rond behandeld heb, het vinden van een geschikt onderwerp moeilijker wordt. Maar ik weet zeker dat er nog heel veel verhalen op me liggen te wachten. Dat er nog genoeg eilander onderwerpen zijn om over te schrijven. Vandaar deze week een oproep aan de lezers: Is er iets uit de Terschellinger geschiedenis waar je meer over wil weten? Heb je een bijzondere foto of bijzonder voorwerp waar een mooi verhaal bij hoort? Is er iets waarvan jij vindt dat het niet vergeten mag worden, maar vind je zelf de juiste woorden niet om het op te schrijven? Heb je een mooi verhaal over je eilander voorouders? Of een typisch eilander jeugdherinnering? Of ken je iemand die zo mooi over vroeger kan vertellen dat het leuk zou zijn als ik diegene eens ga interviewen? Neem dan eens contact met me op. Jouw verhaal wordt zo niet vergeten en ik heb weer een ‘museumstukje’.

Denk niet dat niemand in de verhalen geïnteresseerd is, of dat jouw idee te onbelangrijk is. Na 50 ‘museumstukjes’ kwam ik erachter dat het juist de meer persoonlijke herinneringen en overdenkingen zijn, die de meeste en leukste reacties opleveren. Kom dus maar op met jullie ideeën en herinneringen. Want geschiedenis? Dat maken we samen!

Tekst en foto: Nienke Meijvogel-Blom