Expeditie Willem Barentsz

Expeditie Willem Barentsz
De afgelopen tijd is er in het Behouden Huys druk gewerkt aan een nieuw educatieproject, met dit jaar als thema de tocht van Willem Barentsz en de overwintering op Nova Zembla. Dit is de eerste van de 8 cultuurhistorische thema’s voor het Terschellinger onderwijs. Deze thema’s zullen om de 8 jaar herhaald worden.
Tijdens een puzzeltocht door het museum moeten opdrachten uitgevoerd worden. Hierin leren de kinderen o.a. hoe er vroeger genavigeerd werd op zee, over handel in specerijen en hoe het leven onderweg was. Om de oplossing, die naar een schatkist leidt te vinden, moeten jonge kinderen met oudere kinderen of hun volwassen begeleiders samenwerken, net als Willem Barentsz en zijn bemanning samen moesten werken om te kunnen overleven.
Tijdens de tocht door het museum wordt gebruik gemaakt van een audiotour. Dorine Vleeshouwer heeft het lesmateriaal vormgegeven, getekend en geschilderd en de objecten zijn gemaakt door de mannen van de buitendienst en TripHek. Zo is de expeditie niet alleen leuk om te doen maar ziet het er ook prachtig uit!
De afgelopen week hebben alle kinderen van de basisscholen van Terschelling het museum bezocht om het project te starten en alles te leren over de tocht van Barentsz. De oudere groepen deden de speurtocht en de jongste kinderen hebben genoten van een poppenkastvoorstelling in de ‘hut van Willem Barentsz’. Het was maar goed dat de buren in de straat achter de hut een briefje in de bus hadden gekregen dat er wat geluidsoverlast kon zijn, want het lukte de kleuters moeiteloos tijdens de spannende voorstelling het toegestane aantal decibel te overschrijden, opgezweept door poppenspelers Richard van der Veen en Elske van Rees.
De Expeditie Willem Barentsz gaat de oude speurtocht, die al een tijdje niet meer in gebruik was vanwege de coronamaatregelen, vervangen. Na de Terschellinger scholen is het vanaf eind juli ook mogelijk voor gezinnen om deze leuke en leerzame tocht te komen doen in het museum!
 
Illustraties: Dorine Vleeshouwer