Erfgoed Terschelling

Erfgoed Terschelling

Het is een beetje vreemde zin, maar geschiedenis is helemaal van nu. Televisieprogramma’s als ‘Verborgen Verleden’, het nog altijd populaire ‘Tussen Kunst en Kitsch’ en ‘De Geschiedenis van Nederland’ zorgen ervoor dat mensen nieuwsgierig worden, niet alleen naar de algemene geschiedenis, maar vooral naar die van hun woonplaats of die van hun eigen familie. Het lijkt wel of ook door de coronatijd, waarin veel mensen minder contacten hadden met anderen, meer over hun eigen geschiedenis wilden weten.

Het is ook leuk, je roots ontrafelen. Soms kom je nog ‘nieuwtjes’ of roddels tegen in je eigen geschiedenis. Voor de wekelijkste ‘museumstukjes’ duik ik natuurlijk ook vaak archieven en artikelen in. Tijdens het schrijven gebruik ik een laptop om te typen, een tweede om websites op te zoeken en een telefoon met wat eerder genomen screenshots van dingen die ik niet vergeten moet. Maar, binnen niet al te lange tijd moet het speuren in de historie van Terschelling een stuk gemakkelijker worden.

Afgelopen maandag werd in het Bunker Museum een nieuw platform gelanceerd: Erfgoed Terschelling. Erfgoed Terschelling is een soort databank waarin uiteindelijk een heel groot deel van de Terschellinger cultuur en geschiedenis in terug te vinden is. Dorine Vleeshouwer, werkzaam in het museum en Mirjam Pals, werkzaam op het gemeentearchief, hebben samen het begin van ‘Erfgoed Terschelling’ opgebouwd. De website die er nu is, is vergelijkbaar met een digitale ladekast. De ‘kast’ zelf is neergezet door gemeente en museum en het is de bedoeling dat de komende tijd de ‘laatjes’ gevuld gaan worden met allerlei informatie. Het museum kan er zijn collectie, archief en beeldbank in kwijt, maar het is de bedoeling dat andere instellingen ook ‘laatjes’ gaan vullen. Het doel is om archieven, verhalen, collecties en beeldmateriaal te digitaliseren en met elkaar te verbinden en zo een ‘eilandbrede’, historische databank te krijgen, die door iedereen die op zoek is naar informatie over het eiland gewoon thuis te raadplegen is. Het Bunker Museum is de eerste die aanhaakt. Ook zij willen graag hun collectie ‘tentoonstellen’ op Erfgoed Terschelling. Verder zullen ook VVV Terschelling, Oerol en de Facebookpagina Terschelling in Vroeger Tijden in de toekomst met archiefmateriaal terug te vinden zijn op de website.

Als meer eilander instanties zoals stichtingen, kerken, bedrijven, verenigingen en later misschien ook personen met een interessant archief, voorwerp, foto’s of verhalen zich gaan aansluiten, gaat het zoeken naar informatie een stuk gemakkelijker worden. Het wordt een kleine stap om steeds dieper de geschiedenis in te duiken. Tijdens de presentatie van de website liet Richard van der Veen zien hoe je straks als je op zoek bent naar informatie over het huis waar je woont, zo verder kan zoeken van de straat, naar het huis, naar de vorige bewoners en hun familie en andere bijzonderheden.

Wethouder Sytse Haringa verzorgde maandag de opening van het project en sprak over het belang van het behoud van het Terschellinger erfgoed. Na een korte toelichting vertelden Dorine en Mirjam wat precies het doel en mogelijkheden van het platform zijn. André Zeijlemaker en Mirjam Bolhuis van het Bunker Museum ‘openden’ officieel de website. Het zal nog even duren voor alle laatjes gevuld zijn, maar het is de bedoeling dat voor de zomer de eerste collecties erop staan. Ben je nieuwsgierig, neem dan een kijkje op www.erfgoedterschelling.nl Denk je dat je interessant materiaal hebt om een stukje website te vullen, dan kan je via de website ook contact opnemen met het team van Erfgoed Terschelling.

Tekst: Nienke Meijvogel-Blom

Foto’s: Elske van Rees